bildet viser Leder Stian foran firmabilen til Bergen Skadedyrkontroll

Veggedyr – Feriens uønskede gjest

Selv om det er pass-krise, streik, covid og høye strømpriser tyder alt på at vi kommer til å reise mye i sommer. Etter to år med nedstenging og lite reiseaktivitet melder flere aktører om stor pågang – og flere norske hoteller jeg har snakket med melder om fulle hus i lang tid fremover.

Dette er jo i utgangspunktet positivt, men fra en skadedyrbekjempers perspektiv så finnes det også en bakside her som er viktig å adressere; Veggedyret.

2022 blir veggedyrets år?

I de siste 4 årene før pandemien kom veltende over oss, hadde vi i Norge ca 3.000 innrapporterte veggedyrbekjempelser i året – med små variasjoner fra år til år. Når pandemien kom, så sank dette tallet med ca 1.000 bekjempelser de to neste årene.

Men hva skjer i 2022? Det er allerede fra flere hold spådd at 2022 blir veggedyrets år, der de skal komme tilbake med full styrke og spre seg som i tiden før pandemien.

Med tanke på at dersom vi spoler tilbake til 50 tallet, så var veggedyrene nesten utryddet – så er det egentlig ganske fascinerende å følge med på utviklingen til dette insektet nå i moderne tid. Men samtidig, så ønsker heller ikke vi i skadedyrbransjen at dette insektet skal få spre seg fritt – da det er en utrolig tøff belastning for de uheldige som får med seg denne gjesten i bagasjen.

 

bildet viser Veggedyr
Veggedyr bør bekjempes.

Hva kan DU gjøre for å beskytte deg mot å ta dette insektet med deg hjem?

Det første du kan gjøre når du kommer på et nytt overnattingssted, er å kontrollere undersiden av sengen. Løft litt på tekstil kanter i sengen dersom det er mulig, og se i de sprekkene du kan finne. Det du ser etter er enten ekskrementflekker (ser ut som små svarte kulepennmerker, men dersom du drar en finger over merkene får de “hale”), eller selve veggedyret. Finner du spor – ikke flytt inn på rommet, men ta kontakt med resepsjonen og si hva du har funnet og be de undersøke.

Når du har flyttet inn på et overnattingssted anbefales det at du oppbevarer mest mulig av bagasjen i kofferten til enhver tid – og kofferten lukket når den ikke er i bruk.

Plasser nevnte koffert vekk fra sengen, og dersom det finnes et slikt fint koffertstativ på rommet kan dette med fordel brukes.

Er du usikker på om det har vært veggedyr der du overnattet? Sørg for å kuldebehandle eller varmebehandle bagasjen før du pakker det ut hjemme – slik at du slipper uønskede gjester i sengen.

Se gjerne også FHI sine nettsider om veggedyr for tips og fakta om veggedyret.

Vær oppmerksom ved kjøp av brukte møbler

Dersom du kjøper brukte møbler el.l. som seng, madrass, sofa ++, kan det lønne seg å undersøke disse nøye før du kjøper for å se om det er veggedyr i de. Det har dessverre skjedd mange ganger at folk kjøper brukt på nett, og får med seg veggedyr hjem – uten at dette var intensjonen fra selger, og kjøper rett og slett bare var uheldig. Dersom du har ekstremt lyst på akkurat det møbelet – men ser spor av veggedyr på det, så er det mulig å kulde- eller varmebehandle det før du tar det hjem for å fjerne angrepet av veggedyr.

Hva gjør du dersom du er uheldig og får med deg veggedyr hjem?

Er du en av de mange uheldige som mistenker at du har fått veggedyr med deg hjem – er det beste å egentlig søke profesjonell hjelp så raskt som mulig. Dette er et insekt som tåler mye, og her kreves det gjerne flere tiltak for å fjerne de igjen.

Mistenker du at du har fått veggedyr? Ønsker du mer informasjon om hva du kan gjøre?

Ring oss i dag for en prat!

GRATIS BEFARING

Ta kontakt på telefon 94 45 32 55 eller via nettsiden for en kostnadsfri og uforpliktende befaring.