bildet viser Oversiktsbilde Bergen

Økende utfordring med rotter i Bergen

Som avisene også har skrevet om i det siste, oppleves det nå en økende bestand av rotter i Bergen. Årsaken til dette er nok kompleks, men at pandemien har hatt litt å si for dette er nok veldig sikkert.

 

Under årene med pandemi og hjemmekontor, merket vi en økning i henvendelser fra stedene utenfor sentrum. Vi produserte da mer boss hjemme hos oss selv, og sentrum var mye renere enn på lenge. Studentene kunne ikke ha fester på samme måte som tidligere, da det var restriksjoner på antall mennesker samlet – og alt dette spilte nok også inn på våre små venner; Rottene. Tilgangen på mat ble plutselig ikke like enkel som tidligere, og det kunne virke som om mye av stammen trakk ut fra sentrum og til områdene der vi mennesker nå var.

 

Hva har skjedd nå?

Samfunnet har nå åpnet opp igjen, sentrum lever igjen – og vi ser endelig mennesker i byen hele døgnet. Kanskje til og med mer enn tidligere. Dette betyr også bedre tilgang på mat for rottene, og vi ser igjen en økende rottebestand i Bergen sentrum. Det at vi benytter oss av sentrum igjen fører nok også til at vi ser mer gnagere – tusen mennesker vil naturlig nok se mer enn hundre.

 

Hva kan vi gjøre med dette?

Det er nok slik at ett av de største problemene i vår kamp mot rottene er oss mennesker. Vi er generelt for dårlig til å kaste halvspiste burgere i bosset når vi er på vei hjem, de havner gjerne heller i nærmeste busk = mat til rotter. Festingen er kommet skikkelig i gang igjen, og selv om det kanskje er ekkelt å tenke på så er faktisk mat som vi returnerer ut munnen etter en fuktig kveld på byen = mat til rotter. Og en klassiker er bosspann som fylles opp, men i stedet for at vi tenker “nå er det fullt”, gjerne prøver å trykke bosset godt ned i spannet – eller rett og slett venter til det er tømt, så ser jeg flere steder at bosspann står med lokket halvåpent. Her kommer det gjerne fugler, napper i posene og drar mat ut på bakken, og det de ikke spiser selv = mat til rotter.

 

Men det som er så fantastisk; Alt dette er ting som vi mennesker med utrolig lite innsats kan gjøre noe med. Hvis vi ikke fyller bosspann mer enn det de er beregnet til (få lokket lukket), kaster restene våre egnete steder og prøver å drikke det vi tåler (og ikke så mye vi kan), så har vi allerede gjort mye!

 

Men hva gjør vi dersom vi får besøk av rottene?

Uansett hvor flink vi blir, så vil det nok også være slik at mange av oss opplever å høre lyder i vegg/tak, får lukt av død gnager i huset eller observerer gnagere i hus og/eller hage. Og da er det viktig å vite hva vi gjør når uhellet først er ute.

 

Dersom du hører lyder i tak/vegger, så ber jeg kundene mine om å legge merke til hvor lydene kommer fra – og gjerne feste en post-it-lapp der de høres. Dette vil gi meg et mye bedre utgangspunkt når jeg kommer for å hjelpe, og kan veldig ofte både forenkle jobben og ikke minst effektivisere den veldig. Og når jeg kommer på besøk til folk, så har jeg ALLTID med meg et genuint ønske om å kunne hjelpe dere!

 

Når det kommer til lukt så er det bare å ta kontakt med oss for å avtale en gratis befaring. Vi kan kjenne hva som lukter (lik, aktivitet, bol) og hjelpe deg med å finne ut hvor lukten kommer fra. Noen ganger kan vi lage en liten luke, fjerne et kadaver og løse problemet på en liten halvtime – andre ganger krever det mer.

 

Men viktigst av alt er forebygging. Veldig mange har samarbeidsavtaler med skadedyrsfirma, der firmaet kommer på besøk 4-12 ganger i året for å sjekke sine kontrollpunkter og gi en status på situasjonen rundt bygget ditt. Vi vil også komme med tips og råd dersom vi ser noe som bør gjøres for å minske risiko for gnagere (som f.eks. sikring av bygg). Og akkurat sikring er også en viktig del. Jo vanskeligere det er for gnagere å komme seg inn til deg, jo mindre sannsynlig er det at de finner veien inn – enkelt forklart. Det er fullt mulig å kontakte oss dersom du ønsker at vi ser på sikring av akkurat ditt bygg, så vil vi kunne gi tips/råd om dette.

 

Har du spørsmål om gnagere eller andre skadedyr – ikke nøl med å ta kontakt!

GRATIS BEFARING

Ta kontakt på telefon 94 45 32 55 eller via nettsiden for en kostnadsfri og uforpliktende befaring.