bildet viser Påske og lopper

Påske og lopper

For mange nordmenn er påske = hytte. Men for mange av oss kan det også bli en plage når vi endelig kommer oss til hytten, men ender opp med masse stikk på kroppen etter kort tid. Jeg har i flere år fått mange henvendelser fra folk på påskeferie, som frykter at de har fått veggedyr på hytten – men heldigvis er det i de fleste tilfellene snakk om den mer ufarlige fugleloppen.

Lopper

Hvorfor er påsken en yndet tid for fugleloppe-angrep?

Fugleloppene overvintrer i eller i nærheten av fuglereir, og er allerede ferdig utviklet når de går i dvale. Når hytten varmes opp og tas i bruk, eller fuglene er kommet for å sjekke gamle reir, våkner disse små loppene til liv igjen og begynner å se seg om etter en vert som de kan suge blod av. De foretrekker heldigvis fugler, men dersom de ikke får hoppet på en fugl kan også vi mennesker (eller husdyrene våre) være gode alternativer for de.

Hvordan ser vi at det er fugleloppe-stikk?

Det er dessverre vanskelig ut fra selve stikket å se om det er fuglelopper eller annet som har vært på ferde, men det er ett par ting kan du kan tenke over dersom du får stikk;

  • Fugleloppe stikk er ofte i grupper eller rekker
  • Fugleloppene trives godt steder der klær trykker på kroppen, som f.eks. sokkekant, liv, bh-stropp o.l.
 

Hva kan vi gjøre med dette?

Dersom du har gamle ubrukte fuglereir, kan disse med fordel fjernes. Har du fuglekasse, kan den gjerne renses før ny sesong er i gang. Mistenker du at det er mye lopper i reiret/kassen kan du bruke litt insektsspray før du fjerner reiret, og gjerne beskytte deg selv i regntøy og hansker eller annet glatt utstyr.

Har du mistanke om at fugleloppene er inne i huset kan du starte med å riste sengetøyet godt (utendørs) og ta en skikkelig runde med støvsugeren. Heldigvis overlever ikke fugleloppene mer enn 1-2 uker i inneklima, men dersom det er en uoppvarmet hytte kan de leve lengre. En annen ting som er greit å vite er at fugleloppene ikke kan reprodusere når de har drukket menneskeblod, det er de helt avhengig av fugleblod for å gjøre.

Tror du fugleloppene kommer seg inn via lufteventiler kan du montere innsektsnetting for å prøve å holde de ute.

Er du usikker på hva du har fått besøk av, eller har spørsmål er det bare å ta kontakt med oss!

Vi håper dette var noen gode tips/råd – og ønsker alle en hyggelig påskeferie!

GRATIS BEFARING

Ta kontakt på telefon 94 45 32 55 eller via nettsiden for en kostnadsfri og uforpliktende befaring.